QR-kód

Mi az a QR kód?

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód (mobilkód), mely az iparban, logisztikában, termelésben kialakított adathordozóként könnyű használata miatt egyre jobban terjed.

A QR-kód adathordozóként akár hirdetésekben, nyereményjátékokban és reklámokban, valamint egyéb marketing eszközként is felhasználásra kerülhet, tartalmazhat internetes üzenetet, mint például webcímet, üzenetet, sms-t, névjegyet, GPS koordinátákat, és egyéb információkat.

QR-kód

A QR kód használata

A QR kód leolvasásához egy kamerával ellátott okostelefon szükséges. A mobiltelefonra előzőleg telepíteni kell a megfelelő kódleolvasó programot. Az alkalmazás telepítése után indítsuk el a programot a mobiltelefonon. A kijelzőn a kamera képe látható. Irányítsuk a kamerát a QR kódra. Sikeres felvétel készítés után a program a felismert és értelmezett kód tartalmát megjeleníti. Az eredmény lehet honlap hivatkozás (http), szöveges tartalom (text) vagy telefonszám (phone number). A fejlettebb alkalmazások felismerik a kódba rejtett tartalom fajtáját és felajánlják a társított alkalmazás indítását. Amennyiben a mobiltelefon előfizetésünk kiterjed az adatforgalomra is, úgy a felkínált honlapokat letölthetjük és megnézhetjük a kijelzőn.